• Головна
  • Хто живе в Домівці врятованих тварин у Львові, - ФОТО, ВІДЕО
18:16, 24 червня 2019 р.

Хто живе в Домівці врятованих тварин у Львові, - ФОТО, ВІДЕО

Хто живе в Домівці врятованих тварин у Львові, - ФОТО, ВІДЕО

Сайт 032.ua продовжує гуляти Львовом та знайомити читачів із маловідомими і незвіданими місцями у рамках спецпроекту “Фотопрогулянки Львовом”.

Цього разу пропонуємо подивитись, як працює Домівка врятованих тварин у парку “Знесіння”, яку відкрили торік, аби прихистити диких тварин, яких визволили з рук браконьєрів чи недобросовісних господарів.

***

Регіональний ландшафтний парк “Знесіння” - одна з найбільших рекреаційних зон у Львові, що розташувалась у Личаківському районі, на території колишнього Кайзервальду (т.зв. “імператорського лісу” за часів Австро-Угорщини).

Добратися туди досить просто пішки з центру Львова. Від Порохової вежі на вул. Підвальній прямуємо через скейт-парк і парк “Високий Замок” до початку вулиці Опришківської. Переходимо через дорогу, до вказівника з мапою парку “Знесіння” і рухаємося далі по стежці, крізь дерев’яну браму, прямо до Інформаційного центру парку на вул. Довбуша, 24. Саме тут і розташована Домівка врятованих тварин.

Усередині зустрічаємо волонтерів Ореста Залипського та Назара Дулиша за роботою - хлопці будують новий вольєр для котів, яких тут назбиралось більше десятка. Орест люб’язно погоджується розповісти детальніше про усіх мешканців Домівки.

Читайте також: 9 зоокутків у Львові та області, про які ви могли не знати, - ІНТЕРАКТИВНА МАПА

“Домівка виникла у липні минулого року - скоро буде рік. Все почалося з коня Орлика і двох кіз. Потім кількість врятованих тварин збільшувалася, зараз маємо більше сотні тварин - це і вовки, і лисиці, і єнотовидні собаки, звичайні собачки і коти, багато птахів, фретки кролики…”, - пояснює зоозахисник.

Із 1 січня 2019 року Домівка офіційно працює як зоологічний відділ РЛП “Знесіння”, також від Львова цього року поступило 100 тис. грн на харчування тварин. У місті обіцяють також дати грошей на 14 нових вольєрів та оплату ветеринарних послуг. Зараз усі вольєри працівники Домівки будують власноруч, з матеріалів, придбаних за волонтерські кошти.

На базі зоовідділу працює п’ятеро людей - 3 хлопців і 2 дівчат, які щодня годують тварин і прибирають вольєри. На вихідних або після роботи у Домівку приходять волонтери, які допомагають доглядати за “місцевими мешканцями”.

Птахи

У першому вольєрі, одразу при вході у Домівку розмістилися галка, два грачі та сорока. Цих птахів знайшли з поламаними крилами, тож вони вже не зможуть літати. Маленька сорока ще має шанс повернутись у природу, коли трохи підросте.

Фото: 032.ua

У іншому вольєрі - група цесарок і фазанів, які раніше жили у фермерів, що планували розводити цих птахів, але потім відмовились від цієї ідеї, так само як і від птахів.

Фото: 032.uaФото: 032.ua

Окремий вольєр відвели для сови Соньки - її забрали разом з поліцією у браконьєра, який намагався продати птаху на ресурсі OLX. Зараз вона мешкає у Домівці.

У окремих клітках - маленькі совенята. Коли вони підростуть і  навчаться полювати, їх повернуть у природнє середовище, щоби збільшувати популяцію вухатих сов в Україні.

Домівка стала прихистком і для декоративних голубів, яких раніше експлуатували у центрі Львова: туристам пропонували за гроші сфотографуватись із голубом, а щоб він не полетів геть, йому підшивали крила та навіть розмальовували хвости.

Фото: 032.ua

Можна побачити у зоокутку і кількох боривітрів. Усі пташки потрапили сюди маленькими і кожен з них має якусь травму. Трьох з них випустять у природу, коли вони підростуть та підлікуються. А ось один - залишиться тут назавжди, оскільки має пошкоджену лапу, а для полювання хижим птахам потрібні обидві лапи.

Фото: 032.ua

Лелеки

Просто по двору гуляє семеро лелек: чотирьох із них підкинули під ворота Домівки у пакеті. Загалом, усі бузьки мають проблеми з крилами, літати може лише один - на невелику відстань з одного кінця двору до іншого.

Фото: 032.ua

Із карантину нещодавно перевели півторамісячного лелеку. Його знайшли на Самбірщині: гніздо розвалилося і лелеченята випали, вижив лише один. Зоозахисники сподіваються, що уже до осені він зможе полетіти, бо йде на поправку.

Фото: 032.ua

Читайте також: Врятувати ведмедів від людей: як функціонує притулок “Домажир” біля Львова

Лиси

Неподалік від входу в Домівку розташований лисячий вольєр, де живе Дік, Фокс та ще двоє лисенят, яких привезли з ферми, де хотіли розмножити. Оскільки господарі тримали їх у жахливих умовах, то нічого із задуманого не вдалося і лисів вирішили продати. Раніше у власника вже забирали двох канюків (яких уже виходили й випустили у природу), тож він погодився віддати і лисів.

Єнотовидні собаки

Останнім часом у Домівці зросла кількість єнотовидних собак. Із притравочної станції біля Києва врятували подружню пару, у якої народилося шестеро маленьких цуценят. Коли вони підростуть, їх планують реабілітувати та віддати у заповідник, аби ті збільшували популяцію єнотовидних собак в Україні.

Фото: 032.ua

Разом із лисом Діком у Домівку приїхала і єнотовидна собака Абу, яка обійшлася львівським зоозахисникам досить дорого - 1400 гривень. Тут їй та її “родичам” створюють природні умови для проживання: вольєр вкривають корою дерев та гілочками, під які ховають їжу, щоби тварина почувалася “як вдома” і мала чим зайнятися упродовж дня.

Єнот

Фото: 032.ua

Фото: 032.ua

У сусідньому вольєрі мешкає бешкетник Максим - єнот з Івано-Франківська. Його забрали у закоханої молодої пари: коли хлопець з дівчиною зібрались за кордон, постало питання прилаштування єнота, тому його привезли у Домівку, де він непогано прижився. Для Максима облаштували “V.I.P.-номер” - з лежаками, будкою, пуфіком, качелькою та мисками з водою, у яких він може мити посуд стільки, скільки хоче.

Білка

Фото: 032.ua

Фото: 032.ua

У Домівці мешкає уже третя за ліком ручна білочка. Попередніх двох випустили в природу: їх не сильно приручали, тож вони цілком змогли вижити поза вольєром. А цю білочку виростили з маленької, годували з соски, тому вона дуже ручна і дуже активна. Зараз її годують горішками, сушкою та насінням.

Собачки і котики

Кілька днів тому у Домівку підкинули хворого йоркширського тер’єра Чуї, якого небайдужі знайшли його в коробці біля смітника. Песика уже відвезли до ветеринара, прокололи антибіотики, і продовжують лікувати. Після того, як у соцмережі запостили його фото, знайшлось аж 7 потенційних господарів, але малий все ще у Домівці.

Окрім нього, у зоовідділі прилаштували болонку, яку днями знайшли у фонтані біля Медичного університету. Кажуть, що у неї є власник - літній пан, який наразі не приходив забрати чотирилапого друга.

Фото: 032.uaФото: 032.ua

У Домівці мешкає ще кілька собак, які зазнали травм, і більше десятка бездомних котів, для яких спорудили один вольєр і добудовують другий. Орест Залипський каже, що їх по можливості стараються прилаштувати в добрі руки, бо зоовідділ все-таки орієнтується на допомогу диким тваринам і птахам.

Козуля

Фото: 032.ua

Фото: 032.ua

У Домівці живе і маленька козуля Бембі, яку забрали у недобросовісних господарів. Люди знайшли його ще зовсім маленьким та вирішили залишити у себе як розвагу для дитини. Бембі жив у поганих умовах, постійно прив’язаний за шию на подвір’ї, від чого у нього були рани на шиї. А коли власники вирішили переїхати у місто, намагались продати його єгерям. Втім, волонтерам вдалось перекупити тварину.

Кролики, фретки і морські свинки

Фото: 032.ua

Фото: 032.ua

Багато у зоовідділку на “Знесінні” і ручних тварин - тут і морські свинки, і хом’яки, і фретки, і декоративні кролики та навіть один великий кріль Петрик. Зоозахисники називають їх “набавлені”, адже усіх тварин купували свого часу як “забавку” для дітей, а коли доглядати за ними стало складно чи нудно - їх просто позбулися. Таких тваринок, при бажанні відвідувачів, можуть віддати у добрі руки на підставі договору.

Козенята

Фото: 032.ua

Фото: 032.ua

Окремо відведений вольєр для козенят, яких усіх продавали “на шашлики”. Їх по 100 - 200 грн викупили для львівського зоокутка, тож тепер вони чекають на нову сім’ю, яка їх просто прихистить, а не пустить на страви до свята. Якщо ж господарів не знайдуть, козенята залишаться в Домівці: коли вони підростуть, їх переведуть до більшого загону.

Боря, Кузя, Мілка і Бред Пітт

У Домівці водяться і великі кози. Найекстравагантніший серед них - козел Боря: він дуже самовпевнений, шумний і любить увагу від людей, при цьому зі своїми родичами не уживається. Навесні, коли він не в гуморі, може навіть кого обплювати.

Більш спокійні козли - це Кузя і Бред Пітт. Разом із ними на галявині пасеться і Мілка - єдина коза в Домівці “з характером”. Усі кози в зоокутку не дають молока, адже вони вже народили козенят, тому просто живуть у своє задоволення.

Коник і віслючок

Двоє друзів-нерозлийвода у Домівці - це кінь Орлик, з якого власне і почалась історія зоокутка, та віслючок Бро. Спершу у них стосунки не складались, а тепер вони завжди разом пасуться.

Вовки

Фото: 032.ua

Фото: 032.ua

Справжній фурор викликало прибуття пари вовків у Домівку - брата з сестрою, яких врятували із Житомирського СІЗО. Балто і Джена  спокійні, не агресивні. У природу їх повернути неможливо, оскільки вони були виведені у “чотирьох стінах”, і є досить ручними.

***

Домівка врятованих тварин у Львові працює щоденно з 9:00 до 21 години. Вхід туди вільний і бажаний як для волонтерів та охочих допомогти, так і для тих, хто просто хоче поспілкуватися з тваринами.

Львів’янка Юля Климович часто допомагає у Домівці на волонтерських засадах. Вперше потрапила до тварин у парку “Знесіння” у жовтні 2018 року, коли дізналася, що там потрібна допомога у прибиранні території та підготовці загону для кіз.

“Про Домівку врятованих тварин я дізналася з посту у Фейсбуці. Стало цікаво, адже це нетиповий притулок для тварин. У Домівці допомагаю годувати тварин, прибирати клітки, коли треба - можу і прибрати кабінет, побілити стіну чи допомогти робити вольєр, а найулюбленіша робота - спілкування з тваринами, вичесати Орлика, погодувати з рук білочку…”, - зазначає Юля.

Дівчина каже, що Домівка - це уособлення безкорисної любові та альтруїзму, адже там панує дружня атмосфера між волонтерами, а  з часом виникає і особливий зв’язок з тваринами, які теж впізнають “своїх людей”.

Читайте також: “Сауна” на колесах: яка температура в салоні львівських маршруток

У зоокутку приймають волонтерську та матеріальну допомогу від благодійників (фінансову або у вигляді їжі для тварин). Більше інформації про те, як можна допомогти, є у групі Домівки на Фейсбуці.

Повне або часткове копіювання забороняється та вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Добірка тематичних фотографій з вулиць, парків Львова, пам'ятників і скульптур, вуличне життя місця, цікаві локації для селфі, історія у фотографіях, поради куди піти для львів'ян і туристів.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,80
39,85
EUR
42,82
42,86
PLN
9,85
9,87
Оголошення
live comments feed...