МВС змінить правила реагування на повідомлення про мінування і посилить відповідальність за неправдиві виклики

МВС змінить правила реагування на повідомлення про мінування і посилить відповідальність за неправдиві виклики

Фото: ТСН.ua

"Мінувальникам" можуть збільшити термін в’язниці до 6 років.

Міністерство внутрішніх справ України планує посилити відповідальність через зростання кількості викликів про неправдиві мінування.

Про це заявив глава департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко, пише LB.ua.

"Через масові повідомлення про мінування тих чи інших об'єктів в столиці останнім часом ми ініціюємо підготовку проекту змін до наших внутрішніх правових актів, які уточнюють регламент реагування органів правопорядку на такі повідомлення", - наголосив він.

За словами Шевченка, МВС також ініціюватиме посилення кримінальної відповідальності за неправдиві повідомлення. Зокрема, можуть збільшити термін позбавлення волі до 6 років, а також ввести конфіскацію майна.

Водночас речник МВС зазначив, що переважно виклики про неправдиве замінування надходять від ботів з території Росії і окупованих районів Донбасу.

"За допомогою IP-телефонії та інтернету розсилаються анонімні повідомлення. Але є також випадки, коли і громадяни України вирішують дезінформувати про мінування, за що залучаються до кримінальної відповідальності", - додав Шевченко.

Окрім цього він розповів, що через величезні збитки, яких зазнають торгові компанії, можуть бути змінені регламентні норми щодо порядку евакуації.

"Один із таких великих ритейлерів повідомив нам про збитки в розмірі 56 млн грн за певний період тільки через зупинки продажів, евакуації людей і персоналу... Тому не виключено, що в регламентні норми будуть внесені поправки про порядок евакуації. Щодо пологових будинків - евакуація проводиться тільки в спокійному режимі і тих, кому це не зашкодить. Аналогічно це стосується дітей, які перебувають в боксах", - резюмував Шевченко.

Нагадаємо, 18 червня до поліції надійшло повідомлення про закладення вибухівки у різних закладах Харкова та області. Загалом зловмисники "замінували" 38 об’єктів. Поліція кваліфікувала масове "замінування" у Харкові як теракт. Наступного дня сталася друга хвиля "замінувань" понад десяти різних об’єктів у Харкові - медичного закладу, садочків, церков та кафе. 

24 червня у Києві невідомі "замінували" усі пологові будинки, навчальні заклади, торговельні центри та супермаркети.

Повʼязані теми:

Наступна публікація