$ 39.6 € 42.28 zł 9.77
+14° Київ +9° Варшава +13° Вашингтон

Український бізнесмен планує видобувати газ у Монголії

Олег Бесараб 24 Червня 2019 18:46
Український бізнесмен планує видобувати газ у Монголії

Інвестор компанії Трейд Коммодити Андрій Адамовський планує займатися видобутком газу в Україні, але більш реальним вважає робити цей бізнес у Монголії.

Як розповів Адамовський в інтерв'ю ЕП, в Україні увійти в бізнес з видобутку корисних копалин непросто через сильну конкуренцію, але він розглядає можливість покупки ліцензій на нафту і газ. При цьому він вирішив займатися вуглеводнями не тільки в Україні, а й Монголії. «Видобування ще немає. Почали в Монголії, але я б не хотів говорити докладно», - сказав бізнесмен. Він додав, що в Монголії це робити легше: «Там ринок більше. Сама країна - джерело родовищ».

Сама компанія Трейд Коммодити, інвестором якої визнавав себе Адамовський, в травні почала процедуру банкрутства. У 2016 році вона була активним учасником державних тендерів на поставку палива, зокрема для Міноборони і Укрзалізниці. В результаті проти компанії і чиновників Міноборони було розпочато розслідування про розкрадання, яке тодішній президент Порошенко прокоментував своєї знаменитою фразою «руки повідрубаю».

Нагадаємо, у січні-березні 2019 року Україна збільшила видобуток природного газу на 3,3%, або на 170,7 млн ​​куб. м до 5 271,3 млн куб. м порівняно з аналогічним періодом 2018 року (5100,6 млн куб. м).

Раніше президент Петро Порошенко заявляв, що вже за 5 років Україна зможе забезпечити свої потреби газом власного видобутку.

Тим часом держкомпанія «Укргазвидобування» фактично провалила план видобутку газу до 2020 року. Щорічно фіксується зростання обсягів на кілька відсотків, але цього недостатньо.