У справі вбивства Віталія Гнатишина змінили прокурора. Батьки переконані, що процес затягують

У справі вбивства Віталія Гнатишина змінили прокурора. Батьки переконані, що процес затягують
  • Віталію Гнатишину, якого вбили біля нічного клубу Allure, 24 червня виповнився б 21 рік.
  • На цю дату призначили чергове судове засідання в міськрайонному суді. Проте воно не відбулося: не з'явився захисник обвинуваченого Сергія Терендеха. Ще у справі змінили прокурора.
  • Батьки Віталія пішли у прокуратуру, щоб з'ясувати, чому ж відбулися такі зміни і чому їх не попередили про це. 

На попередньому засіданні 30 травня допитали судового експерта. Адвокат обвинуваченого Сергія Терендеха знову хотів отримати відповіді на запитання про правильність надання першої меддопомоги та запитував, чи були у загиблого певні діагнози. Захисник обвинуваченого Володимира Біляшевича говорив про клопотання про виключення зброї з речових доказів у справі.

На засідання 24 червня Сергія Терендеха із СІЗО не привезли, був відеозв'язок. Його захисник Юрій Демкович не зміг з'явитися в суд, оскільки був на іншому засіданні в районі і подав клопотання, щоб це засідання перенесли. Ще тепер у Терендеха буде два захисники. На пару з Юрієм Демковичем працюватиме Володимир Твердохліб. Він на засідання прийшов. 

Відео дня

У справі є ще й інші зміни: прокурора Андрія Левчука, який вів справу від початку, перевели на іншу посаду, на засіданні його вже не було. Тепер справу вестиме інший прокурор. Це теж причина перенесення засідання, яке призначили на 10 липня. 

Після засідання багато присутніх обурювалися, що в залі не чути ні судді, ні інших учасників процесу і просили виправити ці технічні проблеми.

День народження

На засідання 24 червня прийшло чимало однокласників загиблого Віталія та вчителів з 27-ї школи, де він навчався. Прийшли сьогодні, бо це День народження Віталія. Його однокласниця Ольга Новак на засідання приходить не вперше і каже, що присутність людей на судах дуже важлива для батьків Віталія, це їхня підтримка. Про Віталія в дівчини лише позитивні спогади.

- Він був дуже добрим, - каже вона. - Від нього ніколи не чула поганого слова, нікого не ображав. Був позитивним, веселим, життєрадісним. Я з ним йшла у парі на випускному, танцювали разом. Останній час провчилися за однією партою. Дуже сумую за ним і шкода, що все так сталося. 

Без сліз про Віталія не може говорити і його мама пані Галина. Каже, були з чоловіком на кладовищі і вчора, 23 червня, кілька разів, і сьогодні перед судом. Вона вважає, що справу затягують.

- Із сьогоднішнього дня я розумію, що починається затягування, - каже пані Галина. - Бо прокурор сам же озвучував свій графік. Ми сказали, що в нашої дитини День народження 24 червня, він знав про це. І про зміни теж. І Демкович не з'явився, прокурор не зв'явився, будуть ще клопотання від адвокатів, і буде постійне затягування процесу. У Терендеха ще один захисник. Думаю, що вони все робитимуть для того, щоб вбивця був на волі і зробити його невинним, а моя дитина просто загинула від двох ударів в голову. 

Два клопотання

Після засідання журналістка "20 хвилин" поцікавилася у захисника Володимира Біляшевича Максима Майки, про які ж все-таки клопотання йдеться. Перед тим, як прокоментувати, той зауважив, що жодне судове засідання з вини сторони захисту не відкладалося і вживаються всі можливі заходи в межах завантаженості та роботи щодо розгляду кримінального провадження впродовж розумних термінів.

- Ми розуміємо потерпілих, їхню ситуацію і, звичайно, я, як захисник, жодним чином не хочу затягувати кримінальне провадження, - каже Максим Майка. - Мої клопотання, а саме про визнання експертиз недопустими, а також направлення матеріалів кримінального провадження для досудової доповіді, були подані до суду ще 4 червня 2019-го року. Тому не вважаю, що мною вчиненні будь-які дії, пов'язанні із затягуванням провадження. Правосуддя не може бути швидким та неякісним. І ці клопотання, перш за все, пов'язані зі встановленням істини кримінального провадження.

Як каже захисник, у клопотанні про визнання недопустим висновку експертизи зброї та визнання недопустим висновку судово-медичної експертизи він поставив ряд питань щодо невідповідності таких висновків вимогам кримінального процесуального законодавста. 

- Якщо суд врахує такі висновки і прийде до переконання, що є певна відповідність, то матиме право розглянути наступні клопотання, які пов'язанні із призначенням повторної та додаткової експертизи, - каже Максим Майка. - Рішення, яке прийме суд в подальшому, впливатиме на встановлення винуватості чи невинуватості обвинуваченого Біляшевича. Жодним чином подані мною клопотання не стосуються правової позиції, яка, напевно, узгоджена із адвокатом іншого обвинуваченого. 

Змінили прокурора

Уже вийшовши із суду батьки Віталія Гнатишина вирішили піти у обласну прокуратуру, щоб з'ясувати чому змінили прокурора, чому їх про це не повідомили та хто буде тепер прокурором у цій справі.

В прокуратурі зустріли Андрія Левчука, який донедавна вів справу. Той пояснив, що його перевели на іншу посаду і займатися справою вбивства Віталія Гнатишина тепер буде інший прокурор. Хто - не знає.

У приймальні громадян прокуратури батьки загиблого хотіли, щоб до них вийшов головний прокурор області. Проте їм відповідали, що приймальний день у нього - завтра, 25 червня. Згодом до них вийшов начальник відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення Юрій Гавіловський. Він запевнив, що лист в суд з прокуратури про зміну прокурора направили ще минулого тижня. Тепер, замість прокурора Андрія Левчука, справу вестиме Ірина Єдинак.

Проте батьки таки добилися зустрічі із керівником обласної прокуратури В’ячеславом Перчем. Як розповіла журналістці “20 хвилин” мама Віталія Гнатишина пані Галина, батькам уже під час зустрічі сказали, що клопотання про зміну прокурора в суд надіслали вранці 24 червня, тобто в день засідання. 

- Під час зустрічі було ще двоє співробітників, - каже пані Галина. - Нас всі дуже переконують, що все згідно із Законом, що до них жодних претензій. І те запитували за те клопотання ще раз в прокуратурі. То сказали, що направили сьогодні (24 червня) вранці у телефонному режимі. Самі там забрехалися.  

Нагадаємо, Віталій Гнатишин був студентом ТНТУ ім. І. Пулюя факультету економіки і менеджменту. Своє 20-річчя з друзями він святкував у нічному клубі. Коли вони стояли біля закладу, до них підійшло двоє хлопців, які не були відвідувачами того закладу. Віталія кілька разів вдарили в голову. Нападників затримали, їм оголосили підозру одразу за трьома статтями Кримінального кодексу. За життя хлопця боролися у Тернопільській міській лікарні №2. Друзі та рідні збирали кошти на лікування, та, на жаль, життя хлопця врятувати не вдалося. Віталій помер ввечері, 8 липня.

Обвинувачені - Сергій Терендех та Володимир Біляшевич. На судовому засіданні 22 листопада зачитали обвинувальний акт. Сергію Терендеху інкримінують ч. 2 статті 296 КК України - хуліганство, скоєне групою осіб та ч 2. статті 121  -  умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть. Володимиру Біляшевичу - ч.1 статті 129 - погроза вбивством, ч. 4 статті 296 - хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї та ч. 1 статті 263 - носіння вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу. Обидва обвинувачених під час судового засідання 22 листопада свою провину визнали частково і просили у батьків та інших постраждалих - друзів Віталія Гнатишина вибачення за скоєне. Постраждалих у справі: батьків Віталія та друзів з якими він святкував день народження, в суді допитували 12 грудня . Тоді ж досліджували докази.

Допит свідків у справі вбивства 20-річного Віталія Гнатишина розпочали 28 січня.  Усього заявлено 17 свідків. Про допит дев'яти читайте тут. та  тут. Одне із засідань взагалі не відбулося, оскільки обвинуваченого Сергія Терендеха не привезли із СІЗО через стан здоров'я. З ним мав бути відеозв'язок, але виникли технічні проблеми. Відтоді участь у кількох судових засіданнях Сергій Терендех брав із СІЗО, через відеозв'язок. Інший обвинувачений - Володимир Біляшевич, який під домашнім арештом, на засідання приходить. На засіданні 5 березня опитали трьох свідків: працівників нічного клубу. Відео  тут. Тоді ж адвокат обвинуваченого Терендеха просив суд заборонити відеозйомку допиту свідків, бо це шкодить процесу. Під час засідання 26 березня допитали чотирьох медиків: зі швидкої та лікарні. Відео тут. Тоді ж обвинувачений Біляшевич та його адвокат просили про домашній арешт лиш у нічний час. Обвинувачений хоче влаштуватися на роботу. Суд клопотання відхилив. На засідання 16 квітня Сергія Терендеха уже привезли з СІЗО. Тоді ж мали допитати ще трьох свідків, був лиш один: чоловік, який разом із швагром побачив у ніч бійки Віталія Гнатишина на землі. Мама загиблого хлопця подякувала свідкові за те, що намагався врятувати її сина. На тому ж засіданні адвокат Біляшевича Максим Майка подав клопотання, щоб допитати в суді експертів щодо дій його підзахисного. 2 травня в суді допитали чоловіка, який в ніч трагедії разом із швагром побачив Віталія Гнатишина на землі біля нічного клубу Allure. Тоді ж допитали і двох експертів. Один із них проводив балістичну експертизу пістолета, який вилучили у обвинуваченого Біляшевича. Інший проводив судмедекспертизу одного із постраждалих друзів загиблого.

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, TelegramInstagramViber та YouTube.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олена

    Скільки можна так знущатися,всі хто причетний до справи ,всі хто захищає вбивців ,щоб вам все так само повернулося.
  • Олена

    Вбивцю -терендеха випустити хочуть,а він  вб‘є ще не одну людину.Злочинці після в‘язниці завжи попадають туди знову.Подивіться , що робиться в Украіні .Вседозволеність кругом ,переважно злочинці -це ті хто не працює .терендех вбиця і злочинець  посадити бо то не людина ,а тварина.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:02 Про блуд, зради і церковний шлюб. Отець Олексій Філюк відповідає на гострі питання про сім'ю photo_camera 21:01 На війні загинув захисник з Почаївської громади Віталій Сімора, якого вважали зниклим безвісти photo_camera 20:01 Тернопільські поліцейські отримали нові авто 19:04 У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільська модель, студентка ЗУНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up