Чим запам'ятався Олексій Муляренко на посаді голови Рівненської облдержадміністрації

Хто поки що замість нього

На прохання Олексія Муляренка президент звільнив його з посади голови Рівненської ОДА
Джерело
«Четверта влада»

Президент України Володимир Зеленський сьогодні звільнив Олексія Муляренка із посади голови Рівненської обласної державної адміністрації. «Четверта влада» пригадала чим запам'ятався чиновник за час керування областю.

Олексій Муляренко призначений на посаду голови Рівненської ОДА у квітні 2016-го року. Сьогодні, 24 червня, чинний гарант Володимир Зеленський звільнив його своїм указом «у зв'язку із закінченням строку повноважень Президента України».

Заяву на звільнення за власним бажанням Олексій Муляренко написав ще 19-го травня. Про це він повідомив на своїй фейсбук-сторінці.

Замість нього тимчасово виконуватиме обов'язки голови Рівненської ОДА – заступник голови ОДА Ігор Тимошенко.

Ігор Тимошенко, до призначення на посаду заступника голови Рівненської ОДА, працював директором департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА. Фото з архіву 2014 року

Чим запам’ятався Олексій Муляренко

Олексій Муляренко – власник ТОВ «Сталь-М», яке займається виготовленням протипожежних дверей та сейфів з 2006-го року. З того часу бізнес значно розширився, на сьогодні три магазини «Сталь-М» є у Рівному, Луцьку та Тернополі.

По суті, повнолітні члени сім'ї посадовця залучені до цього бізнесу, а він, будучи на посаді голови ОДА, залишається кінцевим бенефіціарним власником компанії: 90% статутного капіталу належать Олексію Муляренку, а 10% його сину Андрію Муляренку.

Через чималу кількість різного майна Олексій Муляренко забув вказати його вартість у декларації і через це НАЗК склало на нього протокол про корупцію. Але потім запізно подало його в суд, що допомогло посадовцю уникнути відповідальності за корупцію.

Наслідуючи президента Петра Порошенка, Олексій Муляренко подбав про релігію.

Фото з Фейсбук-сторінки Олексія Муляренка

За його головування у ОДА започаткували традицію «Духовних ранків», які проводять кожного першого вівторка місяця. На них політики, чиновники, священники та інші публічні особи зустрічаються, щоб випити кави, сфотографуватися, помолитися. Після цього написати про сніданок у Фейсбук.

За час головування в ОДА посадовець встиг розлучитися з попередньою і повінчатися з новою дружиною. Вінчав архієпископ Рівненський і Острозький УПЦ КП Іларіон.

Вінчання з другою дружиною в Свято-Покровському соборі УПЦ КП. Фото з konkurent.in.ua
Серед гостей на весіллі – товариш, начальник Держархбуд інспекції Рівненщини Ігор Мічуда, якого наразі підозрюють в хабарництві. Фото radiotrek.rv.ua

Відсвяткували розкішне весілля в готелі-ресторані «4х4», а не в ресторані «Спорт», де проходили молитовні сніданки.

До речі, про спорт. Йому Муляренко приділяє багато уваги. Найвідоміше будівництво спортивної споруди почали завдяки ініціативі саме голови ОДА.

Про сумнівну доцільність витрачання 300-т мільйонів гривень на будівництво першої черги спорткомплексу міжнародного класу у Рівному «Четверта влада» робила розслідування «Собі, а не дітям».

На відміну від голови ОДА рівненчани прагнуть щоб в першу чергу розвивався не міжнародний спорт, а дороги, зменшувалось безробіття, покращувалась якість і доступність медицини. Про це свідчить соцопитування грудня 2017-го року, про яке йдеться в розслідуванні.

Тим не менше, Олексій Муляренко хвалився перед президентом про цей спорткомплекс як про велику свою заслугу.

Після цього розслідування посадовець припинив відповідати на незручні запитання журналістів «Четвертої влади», вважаючи, що «не дає коментарів». Попри те, що коментарів у нього журналісти не запитують – лише ставлять конкретні запитання як до посадової особи.

Головування Олексія Муляренка не обійшлося і без політичних скандалів.

Так влітку 2017-го року він звільнив свого заступника Юрія Приварського, який після цього звернувся до суду і виграв.

Також в його сторону лунали звинувачення у намаганні встановити владу БПП у Рівнеоблраді і скинути з посади її тодішнього очільника від ВО «Батьківщина» Миколу Драганчука. Ефір на цю тему проводило «UA:Рівне».

Олексій Муляренко ініціював дослідження науковців Національного університету водного господарства і природокористування щодо можливості очищення річки Устя і водосховища Басів Кут.

Поки що науковці встановили причини забруднення, але помітних результатів щодо очищення наразі немає.

Також Олексій Муляренко намагався через громадський бюджет встановити поблизу Басів Кута спортивні майданчики і набережну поблизу пляжу та інші дрібні проекти.

З цього приводу координатор Коаліції громадських організацій та ініціатив «Рада реформ Рівного» Святослав Клічук написав блог, критично відгукуючись на такі ініціативи.

«Наприклад, цьогорічна кампанія Олексія Муляренка. Чоловік має чималі повноваження, команду та бюджет на посаді голови облдержадміністрації. Має він усі повноваження депутата Рівнеради по розподілу майна громади та коштів громади. Є представником президентської партії в регіоні, тобто має вплив на більшість що в області, що в місті», – пише Святослав Клічук.

«З такими можливостями треба бороздити простори великого космосу, формувати стратегії, приводити великих інвесторів, залучати та вчасно освоювати мільярди держбюджету... Натомість маємо кілька проектів громадського бюджету».

«Що смішно, точніше дуже сумно, тепер ще маємо кампанію підлеглих Олексія Віталійовича, де вони постять, ой які ж класні проекти громадського бюджету нашого шефа, ай-яй-яй, ой-йой-йой».

Але водосховище Басів Кут не байдуже Олексію Муляренку не просто так. І не лише тому, що в рекреаційній зоні цього водосховища він мав земельну ділянку, яку продав.

І не лише тому, що на цій проданій ділянці ведеться незаконне будівництво житла.

А й тому, що за більшістю незаконного будівництва в рекреаційній зоні Басів кута стоїть кум Олексія Муляренка Олександр Юшчишин і його брат Юрій Юшчишин. Детальніше про це дивіться в розслідуванні «Земля кума».

Олексій Муляренко також серед тих депутатів, що голосували за зміну цільового призначення землі в рекреаційній зоні Басів Кута. Це допомогло почати там будувати незаконне житло.

Будівництво в рекреаційній зоні Басів Кута, пов'язане з кумом Олексія Муляренка

На фоні цього вже забувся скандал, до якого призвів радник Олексія Муляренка, образивши журналістку Інну Білецьку. Радник після скандалу мусив піти з офіційної посади, але залишився тим, хто займається рекламою фірми Муляренка «Сталь-М» та БПП «Солідарність». І тим, хто через сайт «Рівненські новини», хвалить Муляренка і ганить його критиків.

Від БПП «Солідарність» Олексій Муляренко йшов першим номером у виборчому списку в Рівнераду. А в 2017-му рух «Чесно» називає його одним з трьох депутатів-прогульників – кандидатів на відкликання.

Рівненський депутатський округ Олексія Муляренка відомий тим, що ще у 2014-му хмельницькі забудовники намагались захопити там землю парку Слави для незаконного будівництва багатоповерхівки. Їх зупинила громада, але винних так досі і не покарали, а ділянку так і не відновили від руйнувань.

Нам не відомо, щоб Олексій Муляренко як депутат, чи як голова ОДА хоч щось зробив, щоб посприяти притягненню до відповідальності винних чи хоча б відновленню зруйнованої ділянки парку на його окрузі.

Детальніше про цю справу дивіться за тегом «Парк Слави».

У 2016-му році голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко був одним з антилідерів «Рейтингу діяльності голів ОДА за 2016 рік», складеного Комітетом виборців України.

Очільник Рівненської ОДА обійняв 21-шу позицію з 24-ох представлених у рейтингу.

Оцінка базувалася на двох критеріях: показниках соціально-економічного розвитку регіонів та опитуванні місцевих експертів.

В результаті експертного опитування Громадської мережі «Опора» про результати діяльності депутатів Рівнеради у 2018-му році депутат Олексій Муляренко знову опинився серед аутсайдерів.

Хоча за об’єктивним оцінюванням діяльності депутатів, що включає 20 критеріїв, «Опора» поставила депутату від ББП Муляренку трійку.

А ще аналітик руху «Чесно» Ігор Фещенко розповів як рівненська БПП «Солідарність» використовувала вчительський адмінресурс.

Про те, як Олексій Муляренко пишався своєю діяльність як голови ОДА перед київськими журналістами «Громадського радіо» можна почитати в його інтерв'ю: «Голова ОДА розповів як з кожним роком життя на Рівненщині покращується». 

За головування Муляренка відновилася робота Рівненського аеропорту, добудували кілька навчальних закладів та дитячих садків. Детальніше про роботу Рівненської ОДА під керівництвом Олексія Муляренка за 2017-й рік у звіті голови ОДА.

У 2018 році Рівненщина отримала 281 мільйон гривень з Державного дорожнього фонду. Ремонт планували провести на 116 об'єктах місцевих доріг. Станом на листопад 2018-го Рівненщина, за даними Мінрегіонбуду, використала 60% виділених на ремонти доріг коштів.

Інфографіка Міністерства інфраструктури

Тим не менше, у активістів і журналістів неодноразово виникали зауваження щодо неякісного ремонту доріг.

Наприклад, щодо ремонту дороги, яка веде до Білого озера на Володимиреччині, який хвалив у своєму Фейсбуці Муляренко, ремонту на Костопільській об`їзній тощо. 

У рейтингу голів облдержадміністрацій оприлюдненого у січні 2019-го року Міжнародним центром перспективних досліджень у голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка 14-те місце з 18-ти. Загальний бал – 3,3, виконання держстратегії – 0,4 бали, виконання держбюджету – 3,2, комунікація – 6,2 з 10-ти).

Критеріями оцінки були виконання та звітування про реалізацію Державної стратегії регіонального розвитку до 2020 року, виконання обласних бюджетів та комунікаційна політика і медіаактивність керівника ОДА.

Наразі Олексій Муляренко зареєструвався кандидатом в народні депутати від міста Рівне. Зареєструвався як самовисуванець, а не як представник партії БПП «Солідарність», яка зробила ребрендинг і тепер називається «Європейська солідарність».

Більше про Олексія Муляренка дивіться в досьє Муляренко Олексій Віталійович.

Слідкувати за матеріалами «Четвертої влади» за тегом Олексій Муляренко


Якщо наші публікації для вас важливі – підтримайте «Четверту владу». Щоб ми мали можливість працювати ще краще і охоплювати більшу кількість важливих тем. Зробити це можна ТУТ.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте