Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

У Венесуелі приземлився військовий літак РФ

В аеропорту столиці Венесуели Каракаса приземлився літак Повітряно—космічних сил Російської Федерації Іл—62.

Про це повідомляє Reuters.

Крім того, цю інформацію також підтвердив сервіс Flightradar24, який відстежує польоти літаків в реальному часі.

Нагадаємо, 24 березня два російські військові літаки приземлилися в аеропорту столиці Венесуели Каракаса.

Зокрема, на борту одного з літаків були близько 100 військових і високопоставлений генерал Василь Тонкошкур.

Що варто знати про нинішню ситуацію у Венесуелі:

  • У травні 2018 року у Венесуелі відбулися вибори президента, де чинний президент Мадуро здобув перемогу, проте парламент визнав переобрання Мадуро на посаду глави держави неконституційним.
  • 23 січня у Каракасі відбувся багатотисячний мітинг проти президента Ніколаса Мадуро. Під час нього голова парламенту Венесуели, лідер місцевої опозиції Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом країни.
  • Президент США Дональд Трамп заявив, що визнає Гуайдо новим тимчасовим президентом.
  • Також про підтримку Гуайдо, окрім США, заявили Франція, Велика Британія, Іспанія, Данія, Австрія, Швеція, Аргентина, Бразилія, Гватемала, Гондурас, Грузія, Канада, Колумбія, Коста-Рика, Панама, Парагвай, Перу, Чилі, Еквадор та Ізраїль. Натомість Мадуро підтримують Куба, Болівія, Туреччина, Росія та Мексика. Україна також оголосила свою позицію щодо політичної кризи у Венесуелі.
  • У відповідь на рішення Трампа Мадуро оголосив про розірвання дипломатичних відносин зі США. Мадуро також відкинув ультиматум низки європейських країн, які вимагали призначення дострокових виборів глави держави.
  • Водночас 28 березня визнаний на Заході очільник Венесуели Гуайдо заявив про початок масових акцій протесту для повалення режиму Мадуро.
  • Ситуація у Венесуелі загострилася наприкінці квітня, коли лідер опозиції Хуан Гуайдо закликав військовослужбовців і народ країни до повалення режиму президента Ніколаса Мадуро і заявив, що венесуельська армія стала на його бік. Того ж дня у Венесуелі відбулися масові протести. Унаслідок зіткнень з поліцією постраждали понад 50 людей.

Венесуела переживає гостру соціально-економічну кризу. Гіперінфляція, девальвація національної валюти, дефіцит товарів першої необхідності, брак ліків призвели до того, що громадяни цієї держави масово залишають країну.