• Головна
  • "З 1 квітня ухилянтам не залишать вибору, ці 7 категорій чоловіків приголомшені змінами мобілізації": повістки і ТЦК
15:29, 29 березня

"З 1 квітня ухилянтам не залишать вибору, ці 7 категорій чоловіків приголомшені змінами мобілізації": повістки і ТЦК

"З 1 квітня ухилянтам не залишать вибору, ці 7 категорій чоловіків приголомшені змінами мобілізації": повістки і ТЦК

В Україні продовжується мобілізація, яку планують посилити. Верховна Рада підтримала у першому читанні відповідний законопроєкт №10449.

Як інформує "Today.ua", чоловікам масово видають повістки. Мобілізації підлягають військовозобов'язані українці 27-60 років, які не мають обмежень щодо здоров'я. Призвати можуть і тих, кого раніше військово-лікарська комісія визнала обмежено придатними.

Депутати планують прибрати цей статус й залишити лише дві категорії громадян: придатні та непридатні до служби у ЗСУ. Якщо законопроєкт ухвалять, такі особи мають повторно пройти ВЛК – протягом дев'яти місяців.

Що стосується жінок, то вони стають на облік лише за наявності медичної чи фармацевтичної освіти. Для них служба в армії не обов'язкова. Українки захищають батьківщину добровільно.

Нардепи розглядають обмеження призову серед студентів. Відомо, що багато чоловіків різко кинулися вчитися, щоб отримати відстрочку. Очікується, що її заберуть у тих, хто навчається на заочній чи дистанційній формі, а також здобуває другу чи третю вищу освіту. Служити можуть відправити й аспірантів, які навчаються за контрактом.

Призвати до армії у квітні не можуть здобувачів вищої освіти, які навчаються на денній чи дуальній формі. Також – педагогів та наукових співробітників, які працевлаштовані не менш як на 0,75 ставки. Мобілізація не торкнеться чоловіків з інвалідністю.

Як інформує "Апостроф", у разі ухвалення нового законопроєкту про мобілізацію №10449, що готують до другого читання, чоловіки муситимуть з'явитися до ТЦК з багатьох причин.

Варто зазначити, що ще від початку повномасштабного російського вторгнення стати на облік мають усі чоловіки віком від 18 до 60 років.

Окрім того, військовозобов'язаний або резервіст зобов'язаний з'явитися в ТЦК, якщо необхідно:

отримати дозвіл на зміну місця проживання в межах України; знятися з військового обліку, якщо необхідно виїхати за кордон на 3 місяці і більше; стати на військовий облік в Україні, якщо змінив місце проживання; оновити персональні дані, актуалізувати їх; повідомити про втрату військово-облікового документа; звірити облікові дані з інформацією, яка є у співробітників ТЦК; подати документи, що підтверджують право на відстрочку.

Зважаючи на це, мобілізація торкнеться кожного чоловіка призовного віку, який може бути придатним до несення військової служби.

З 1 квітня мобілізація залишиться такою ж, як і у попередні місяці. Проте кожен чоловік, який є військовозобов'язаним та перебуває на військовому обліку, повинен знати свої обов'язки, якщо стоїть на військовому обліку:

перебувати на військовому обліку за місцем проживання, за місцем роботи, за місцем консульського обліку (якщо живе за кордоном);

прибувати за повісткою або розпорядженням до установ, зазначених у документі;

повідомляти ТЦК про зміну місця проживання (заборонено змінювати його з моменту оголошення воєнного стану без дозволу ТЦК);

своєчасно проходити ВЛК;

проходити військову підготовку, нести військову службу;

у разі зміни місця проживання або виїзду за кордон особисто приходити в ТЦК для зняття з військового обліку;

стати на військовий облік самостійно після прибуття на нове місце проживання;

приходити до ТЦК для актуалізації персональних даних;

повідомляти ТЦК про втрату військово-облікового документа;

своєчасно подавати документи, що підтверджують право на відстрочку.

Чоловіки, які порушують ці правила, можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності. Міра покарання регулюється чинним законодавством України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Мобілізація #повістки #війна
ТОП новини
"Тариф на електроенергію з 1 травня оприлюднено": хто з українців платитиме на 60% менше, а кого приголомшить ціна?
"Арктичний холод пре в ці області, прогноз стривожив навіть синоптиків": куди суне мороз у -17 градусів, дощ і снігопад?
"Потужна негода пре в ці області, навіть синоптики приголомшені прогнозом": де буде мороз у -21 градус, дощ і снігопад?
"Шалений успіх, багатство і втілення мрій": ці 2 знаки Зодіаку у другій половині весни зіткнуться з доленосними подіями
Оголошення
live comments feed...